Bo i bostadsrätt

Att bo i en bostadsrättslägenhet

innebär att man är innehavare av en andel i en bostadsrättsförening samt att man är medlem i en ekonomisk förening. Föreningen har till ändamål att upplåta bostäder/lägenheter till sina medlemmar på obegränsad tid. Som bostadsrättsinnehavare äger du inte din lägenhet, utan det är föreningen som äger hela fastigheten. Du har däremot rätt att nyttja och bo i lägenheten, inom ramen för vad föreningens stadgar tillåter.

Att vara bostadsrättsinnehavare

och ha del i bostadsrättsföreningens alla tillgångar innebär också att du har del i föreningens skulder. Alla medlemmar måste vara med och ta sitt ansvar, och då inte minst det ekonomiska. Du har också ett särskilt ansvar för den lägenhet du bor i, men också för fastigheten/huset och våra gemensamma utrymmen och trädgården. Ingen begär att du ska vara expert på fastighetsskötsel och -förvaltning, men vi hoppas att du ska engagera dig i frågor som rör ditt boende och vår gemensamma förening. Själva grundtanken med bostadsrättsföreningar är att upplåta bostäder till sina medlemmar och att de som bor i fastigheten deltar och medverkar i föreningsarbetet, för att på så sätt möjliggöra ett så ekonomiskt och trivsamt boende som möjligt.

VI BER DIG TA DEL AV FÖRENINGENS STADGAR OCH HOPPAS ATT DU BLIR EN AKTIV MEDLEM.

Självkostnadsprincipen

gäller för dig som bor i bostadsrätt. Föreningen har inget intresse av att gå med vinst. Medlemmarnas månadsavgifter ska täcka kostnaderna för räntor och amorteringar av våra gemensamma lån samt kostnaderna för drift och underhåll av fastigheterna. En del av månadsavgifterna placeras i en yttre fond för nödvändiga och återkommande reparationer av husen. De ska även täcka kostnaderna för underhåll av t.ex. rörstammar, trapphus och förråd, liksom fasader och yttertak.
Underhållskostnaderna för kvartershus, parkeringsgarage, utomhusparkering och trädgård finansieras genom samfällighetsföreningen, till vilken bostadsrättsföreningen betalar en årsavgift, som bestäms av dess styrelse från år till år.

ALLA KAN HJÄLPA TILL ATT HÅLLA KOSTNADERNA NERE!

Om du tidigare bott i eget hus så har du säkert lärt dig hur du kan spara in på driftskostnaderna. Om du bott i hyresrätt och inte kunnat vara med och påverka kostnaderna tänker du kanske inte alltid på de gemensamma driftskostnaderna. Om du vill spara/slösa på din egen hushållsel avgör du naturligtvis själv, men när det gäller våra gemensamma kostnader, såsom el, sophämtning, städning, övrig fastighetsskötsel och liknande, ber vi dig att ta ditt ansvar och hjälpa till med att hålla kostnaderna nere. Det kommer alla tillgodo i vår förening.

ATT ÄGA TILLSAMMANS GÖR LIVET TRYGGARE OCH VARDAGEN MER INNEHÅLLSRIK

Att äga gemensamt kan föra människor samman. Man får flera anledningar att mötas. Man får flera gemensamma intressen och möjlighet att diskutera dessa. För många är det en trygghet att känna sina grannar. Om eller när man behöver, är det nära till hjälp. Bostadsrätten innebär också den tryggheten att du inte kan bli uppsagd. Betalar du din månadsavgift i rätt tid och i övrigt följer föreningens stadgar och ordningsregler har du ett tryggt boende.

MED GODA GRANNAR BLIR DET TRIVSAMT ATT BO OCH TILLSAMMANS SKAPAR VI DEN BOENDEMILJÖ VI VILL HA.

VARJE MEDLEM HAR LIKA MYCKET ATT SÄGA TILL OM
En gång om året håller föreningen föreningsstämma. Då kallas alla medlemmar för att vara med och välja styrelse och revisorer. Styrelsen sköter det löpande arbetet inom föreningen och har ett särskilt ansvar för den ekonomiska förvaltningen. Det är viktigt att alla medlemmar gör sin röst hörd. Särskilt viktigt är det att nytillkomna medlemmar deltar. En ny medlem ser ibland klarare vad som kan förbättras i föreningen. Ju mer du kan och vill engagera dig, desto större utbyte får du av ditt boende.
Medlemmar kan lämna förslag och synpunkter till föreningsstämman. Motioner ska lämnas in skriftligen i god tid före stämman enligt stadgarna. Styrelsen behandlar motionerna och stämman beslutar om att anta, förkasta eller bordlägga dem för närmare utredning. Du har också möjlighet att under punkten ”Övriga frågor” lämna förslag och ställa frågor.