Vindkraftspark

Sedan flera år planeras en vindkraftspark på den s.k. Rödeneplatån.

Projektet har överklagats i flera omgångar.

Samfälligheten har varit en av parterna som överklagat.

Den slutliga domen föll i mark- och miljööverdomstolen i aug 2018.

 

Inlagan till mark- och miljööverdomstolen inför avgörandet.

Titelsida     Mark- och miljöverdomstolen presentation     Kvarnsjöns Naturreservat     Kvarnsjön - Länsstyrelsen i VG

 

Så här skrev Alingsås Tidning i aug 2018

 

Klart för vindkraften

PUBLICERAD: 23 AUGUSTI, 201

Efter många turer fram och tillbaka är det klart att det blir en vindkraftspark på Rödeneplatån. Detta blir den största satsningen på vindkraft som gjorts i Alingsås kommun. Nordisk Vindkraft har fått tillstånd att bygga 13 verk. – Vi tycker det är ett mycket bra ställe att bygga vindkraft på, säger företagets VD Matilda Afzelius.

ALINGSÅS: Efter många turer fram och tillbaka är det klart att det blir en vindkraftspark på Rödeneplatån. Nordisk Vindkraft har fått tillstånd att bygga 13 verk och detta är den största satsningen som gjorts på vindkraft i Alingsås kommun. – Vi är jätteglada för detta. Vi tycker det är ett mycket bra ställe att bygga vindkraft på, säger Matilda Afzelius, VD Nordisk Vindkraft som står bakom byggandet. Redan 2011 pekade kommunen ut Rödeneplatån som ett möjligt område för en större vindkraftspark. Området sträcker sig över både Alingsås och Vårgårda
kommun. Nordisk Vindkraft lämnade in en ansökan och en miljökonsekvensbeskrivning till länsstyrelsen 2012 för att få bygga på Rödeneplatån. Då gällde det 22 vindkraftverk som var tänkta att skapa el till cirka 30 000 hushåll.

13 av 22  I slutet av 2015 ansåg länsstyrelsen att ansökan var komplett och i mitten av 2016 gav myndighetens miljöprövningsdelegation grönt ljus, dock till bara 13 av de ursprungliga 22 vindkraftverken. Sommaren 2017 såg det dock som att det inte skulle bli några vindkraftverk trots allt, då Mark- och miljödomstolen kom fram till att avslå ansökan med grund i att skydda fiskgjusar som finns i området.

Vill bygga förnybart  Den domen överklagade sedan Nordisk Vindkraft och har nu via en dom i Mark- och Miljööverdomstolen fått okej till byggandet av parken. Denna dom kan inte överklagas. – Vi förstår att inte alla är glada över resultat men vi vill se till att bygga förnybart, säger Matilda Afzelius, VD Nordisk Vindkraft och fortsätter: – Jag hoppas att vi kommer störa och påverka så lite som möjligt i området. Vi kommer ha kontakt med kommun och boende under processens gång. Vi kommer inte bara klampa in och börja bygga.

Tagit hänsyn  Mark och Miljööverdomstolen kom i sin dom fram till att det intrång på fågellivet som byggandet kan komma att medföra inte är större än den nytta som byggandet av en vindkraftpark kan göra. – De (Mark-och Miljööverdomstolen) konstaterande att det inte finns en risk för bevarandestatusen av fiskgjusen med tanke på den hänsyn som vi har tagit. Vi har gjort en hel del åtgärder för att påverka fiskgjusen så lite som möjligt – bland annat genom flygkorridorer, säger Afzelius.

Ingen tidsplan klar  Det tillstånd som Nordisk Vindkraft fått är på 13 vindkraftverk. Men det är inte säkert att företaget kommer bygga samtliga dessa. Det är inte heller klart när byggstart kommer ske. – Det finns ingen tidsplan. Men jag kan säga så mycket som att man helst vill bygga vindkraft på sommaren och vi kommer inte att börja sommaren 2019. Därefter hoppas vi komma igång så snart vi kan, säger Afzelius. De 22 vindkraftverk som var planen från början beräknades försörja cirka 30 000 hushåll med el. Då vindkraftverken de senaste åren blivit betydligt mer effektiva räknar man nu med att kunna försörja lika många antal hushåll trots att antalet verk nu blir betydligt färre.
FILIP LANDQVIST
0322 - 641903

 

Så här skrev Alingsås Tidning i feb 2018

 

Avråder till vindkraft på Rödene

PUBLICERAD: 23 FEBRUARI, 2018 KL 05:30

Inför en avgörande dom i mark- och miljööverdomstolen sällar sig nu Naturvårdsverket till dem som har en restriktiv hållning till en vindkraftsetablering på Rödeneplatån.

För många år sedan pekade kommunen ut Rödeneplatån i sin vindbruksplan och länsstyrelsen gav tummen upp för en etablering när företaget Nordisk Vindkraft visade intresse. Men efter överklagan av närboende kom förra året en dom i mark- och miljödomstolen som gick på de boendes linje.

Domen har överklagats av vindkraftsföretaget och inför förhandling i mark- och miljööverdomstolen har nu Naturvårdsverket inkommit med ett yttrande. Här avråder myndigheten flera av kraftverken. Orsaken är fågelarten fiskgjuse, vars levnadsförhållanden i området lyfts av naturskyddsföreningen tidigare.

Naturvårdsverket sällar sig till dem som inte tycker att frågan utretts tillräckligt. Myndigheten skriver därför i sitt yttrande att den inte kan bedöma hur en vindkraftsetablering påverkar fågellivet. Däremot skriver Naturvårdsverket att ett antal planerade vindkraftsverk kan hamna i konflikt med en häckningsplats i den östra delen av Rödeneområdet.

 

Så här skrev Alingsås Tidning år 2009

 

22 vindkraftverk planeras i Lärkeskog

PUBLICERAD: 19 OKTOBER, 2009 

Vindkraftverk, 22 till antalet och 180 meter höga. Det är inga bordsfläktar som kan komma att monteras bara några kilometer från Alingsås stadskärna.

Företagen Wallenstam Vindkraft Lärkeskogen AB och Vårgårdaföretaget Eulos Vind AB projekterar nu för sammanlagt 22 vindkraftverk i skogsområdet några kilometer nordväst om Alingsås.

DET ÄR FASTIGHETER i Vikaryd, Björkekärr och Laggarebacken som ska arrenderas ut av två privata markägare. De närmast belägna verken kommer att ligga drygt kilometern från stadsdelarna Kvarnbacken och Tegelbruket.

Från marken till snurrans nav mäter varje verk 140 meter. Den totala höjden, inklusive rotorblad blir 180 meter och går allt enligt planerna kan vindkraftparken snurra för fullt någon gång 2012. Sammanlagt ska verken producera tillräckligt med miljövänlig el för att driva över 6 500 villor eller 42 000 lägenheter, skriver företagen i samrådshandlingarna som de närboende fick tillgång till i slutet av sommaren.

STÖRRE DELEN av projektet presenterades för kommunen redan i augusti förra året. Då ställde sig kommunstyrelsen positiv till förslaget med vissa förbehåll. Bland annat måste hänsyn tas till miljön och de närboendes situation.

Samtidigt arbetar kommunen med en så kallad vindbruksplan. Ett planförslag är framtaget och en utställning av detsamma kan bli aktuellt runt årskiftet, menar Katja Ketola, kommunens översiktsplanchef. Det aktuella området är lämpligt för ett till tre vindkraftverk, enligt det nuvarande planförslaget, alltså betydligt färre än nu föreslagna 22.

NÅGON GÅNG kring årsskiftet planerar Wallanstam att skicka sin ansökan till länsstyrelsen. Då ska markägarnas, de närboendes och allmänhetens synpunkter ha vägts in och en miljökonsekvensbeskrivning ha upprättats.
Om kommunens vindbruksplan hinner behandlas till fullo innan dess är oklart.

– Skulle vi vänta in alla kommuner finge vi vänta i evigheter. Vi kommer att lämna in vårt förslag på hur vi tycker att området ska användas, säger Magnus Igel, projektansvarig på Wallenstam.
Men kommunen får sista ordet. Enligt den nya lagstiftningen har kommunen i princip vetorätt, menar Katja Ketola.

VERKENS HÖJD, placering och närhet till Alingsås gör att verken kommer att bli synliga från många platser i staden. I samband med vindbruksplanen tog kommunen fram en karta över visuell påverkan. Klart är att vindkraftparken kommer att bli en del av Alingsås landskapsbild
– De kommer att bli synliga på lite längre avstånd. Särskilt de västra delarna, vid Mjörn, Klinten och Lövekulle, säger Katja Ketola.

Läs mer i måndagens papperstidning:
Oroliga närboende: Hur låter 40 decibel?

  • Petter Tareniu